Napuh, ponižnost in tretje oko

Published on 8 October 2023 at 19:30

Leta 2007 se je zgodila sprememba. V oktobru so čez cesto od našega bloka dokončali trgovski center. Napis INTERSPAR je ponoči vsiljivo širil svoje svetlobne žarke skozi okno spalnice mojih staršev. K sreči je moja soba ravno toliko pomaknjena, da se je napis skril za vogal sosednjega bloka. Ko sedaj pomislim, bi kar ponorela, če bi ta brezbarvna svetloba prodirala skozi moje okno. Takrat sem se zarekla, da nikoli več ničesar ne kupim. Katerikrat, ko sem šla mimo spalnice in so bila vrata odprta, sem obstala, nekako hipnotizirana od odsevov močnih luči v temi. Kako sem mrzila ta občutek, ki so mi ga dajale - še v najbolj intimnih trenutkih človek več ni mogel ubežati zunanjemu svetu. Blišč nam je vsiljeval novo paradigmo vesolja: potrošništvo je postalo nova religija.

Kovinska svetloba je padala skozi zavese na lepo postlano posteljo in predmete, nakopičene po policah in po tleh. Nemo so zrli vame in mi jemali moč.

Zapolnjujejo prostor, namenjen ljudem, sem pomislila.

Naj bo preklet ta svet, ki se vedno bolj oddaljuje od človeškega bistva. Ljubezen je gibalo razvoja, in potrošništvo jo je zapakiralo v ljubkosti, prijetne očesu, a vendarle brez dodane vrednosti.  Včasih me je ob obisku trgovine prešinila misel na to, kako bi bilo, če bi vanjo naenkrat treščila bomba. Nered, ki bi sledil redu, bi bil odvraten in težko obvladljiv. Prav tako kot je težko obvladljiv um, poln skrbi in želja, kjer se odsotnost Ljubezni pozna v človekovem delovanju navzven: strah usmerja njegova dejanja, kot bomba uničuje red, ki ga vzpostavlja Ljubezen.

Pomen Ljubezni mi je v mnogih pogovorih razkrivala oma, ki me je, ko sem bila še majhna, pogosto pazila. V njeni družbi sem lahko začutila delovanje ponižnosti in hvaležnosti, ki sta prevevali vsako vlakno njene biti. Oma je bila skoraj sveta, tako je bila pobožna, ponižna, potrpežljiva, modra in skromna – skoraj kot sam Jezus. Ko sta se z mamo prepirali o Bogu, je vedno ohranjala mirno kri, medtem ko se je mama čez vse meje razburjala in znala biti zelo žaljiva. Mama za razliko do ome nikoli ni spoznala bistva vere, saj je bila za to preveč prevzetna. Ni bila sposobna začutiti ponižnosti. Kljub lepemu življenju, tako je bilo videti na zunaj, je bila nenehno nezadovoljna. S starostjo in boleznijo jo je njena lepota, namesto da bi ji pomagala razviti se v graciozno starejšo damo, še bolj kaznovala. Mama je bila namreč za časa svoje mladosti lepotica, na koncu pa jo je bolezen iznakazila do nerazpoznavnosti, in vse do dvoje smrti tega poraza ni mogla prenesti. Ni razumela, da lepota izvira iz srca – in tega sporočila ji tudi oma, njena lastna mati, ni uspela predati.

Usoda se ne igra z nami – mi smo tisti, ki jo poskušamo izigrati. Vendar nam Usoda tega ne more dopustiti, saj Zemlja in Vesolje igrata po svojih pravilih, ki ne dopuščajo igranja po pravilih Človeka. Kaj nam pomaga, če imamo okoli sebe ljubeče ljudi, če smo sami neljubeči, ljudi, ki nas sprejemajo in cenijo, če se sami ne sprejemamo in ne cenimo? Kaj prinaša v naša Življenja več vsebine: če ponižno sprejmemo darove življenja ali če objestno vihamo nos in silimo Življenje, da se razvija le po naših predstavah?

Napuh in ponižnost se ne preneseta. Pravzaprav napuh ne razume ponižnosti in je zato vsako soočenje med njima nesmiselno. Medtem ko ponižnost sprejema napuh, jo napuh prezira in se ji posmehuje. Napuh postane ob njeni prisotnosti nemiren in nepotrpežljiv, ker ne more razumeti, kako je lahko ponižnost tako zadovoljna.

Kako si lahko tako zadovoljna? jo vpraša.

Ponižnost se najprej toplo nasmehne. Napuh postaja nepotrpežljiv.

No, kako si lahko tako mirna, ko pa je toliko stvari, ki jih še nimaš?

Ponižnost pogled navzgor in reče: Vse, kar potrebujem, najdem tukaj. Z dlanjo poboža svoje srce.

Ah, spet ti tvoji nesmisli. Pogovor med njima obstoji.

Kaj pa je tvoja skrivnost? si drzne vprašati Ponižnost.

Moja skrivnost? Srečen sem samo takrat, ko dobim vse to, kar si zaželim.

In? A dobiš vse to, za kar meniš, da si želiš?

Napuh nekaj trenutkov premišljuje, objestno zamahne z roko in reče: Slej ko prej dobim.

Besedo 'dobim' poudari, kot bi jo želel zabiti v nevidno tablo, na katero pripenjamo besede med govorom.

Me veseli, da lahko občutiš srečo, mu na to odgovori Ponižnost.

Napuh se počuti nelagodno. Sreča je v njegovem svetu nekaj minljivega.

Želim si, da bi lahko bil ves čas srečen, naposled reče.

Ponižnost ga s toplim pogledom pogleda v oči in prikima:

Razumem tvojo željo. Sreča ni nekaj hipnega, ni nekaj minljivega - sreča je stanje Duha.

Napuh postaja radoveden:

Kaj je to Duh?

Ponižnost pogleda skozi okno in reče:

Duh je vse to, kar je v tebi in česar ne moreš otipati - lahko ga samo začutiš, ko si to dovoliš. Vedno je prisoten, a začutiš ga lahko le takrat, ko se ti srce napolni z Radostjo. Takrat Duh poskoči od Sreče in v objemu Radosti brezskrbno zapoje in zapleše. Duh namreč ne more živeti v skrbeh, ki jih poznamo mi, Ljudje. Duh v nas se nam razodene ob Spoznanju, da je vsaka skrb odveč. Prav tako Duh ne more živeti v željah. Skozi želje namreč usmerjamo energijo v pridobivanje materialnega ugodja, ki našega Duha uspava. Za vzradostitev Duha se moramo znati prepustiti klicu naše Duše po Raziskovanju.

Kaj je to Duša? je bil spet radoveden Napuh. Pogovor ga je pričel zanimati, postal pa je tudi vidno bolj umirjen.

Duša je neskončno polje, ki potrpežljivo čaka na semena, da pridejo in vzklijejo in se razvijejo. Je prostor, ki ima neskončen potencial - ravno zato, ker pravzaprav ni prostor, ampak neskončnost.

Kje pa je ta Duša?

Duša je povsod. Prav tako pa je ni nikjer. Če je povsod ali če je nikjer, če hkrati je in je hkrati ni, pa se odločimo sami. Sami definiramo, kje se naš potencial začne in kje konča. Če verjameš, da je vse mogoče, potem je vse mogoče, če pa verjameš, da je vse končno, te omejenost te misli omeji na tisto, kar ti je poznano in kar priznavaš za meje svojega sveta.

Kaj pa je to 'neskončnost'?

Ponižnost na to ni imela odgovora, vseeno pa mu je odgovorila z vprašanjem:

Kdo si ti?

Napuh je obmolknil.

Ne vem, je naposled priznal.

Neskončnost, je nadaljevala Ponižnost, je vse, kar nisi, in vse, kar si.

Napuh je počasi postajal nemiren. Pogovor je prišel h kraju in z izgovorom, da nima več časa, se je poslovil od Ponižnosti in odšel na lov za izpolnitvijo vseh svojih želja. Ponižnost je polna Ljubezni in Razumevanja gledala za njim, ko je odhajal, in misel o neskončnem potencialu, ki ga premore vsak od nas, ji je prešinila um. Le kakšen bi bil materialni svet, če bi se zavedali vseh potencialov, ki jih imamo? Sklenila je, da bi bilo vsega manj, a Duh bi v tej odsotnosti stvari lahko radostno poplesaval in Duša bi mu, osvobojena vseh omejitev, lahko za njegov ples namenila ves prostor, ki ga zanj potrebuje.

Vsako iskanje je pobeg. Iščeš odgovore, a našel jih boš le, ko se prepustiš in zaupaš. Dandanes družine sprehode raje načrtujejo v Europark kot pa nekam v naravo, v gozd, v svežino, v prvinskost, v nas same. Zunanji blišč nam odvzema naše bistvo in ga zamenjuje z jamo, ki ji ni konca. Nakupujemo, da zapolnimo vse tiste špranje svojega duha, ki jih ne zmoremo nahraniti z edino hrano, ki bi nas lahko nasitila: s hvaležnostjo. Ker kaj resnično rabimo za dobro življenje? Na prvem mestu je odnos, ki ga imamo do samih sebe. Razumevanje in podpora, ki si jo namenjamo, nam omogočata, da se razvijemo v svobodne in razgledane posameznike, ki skupaj tvorijo zdravo tkivo družbe. Iz vodenih in nemočnih otročičev se prelevimo v zavestne in zadovoljne ljudi. Kakor je jasno, da so zunanji vplivi odločilnega pomena za naše obnašanje, pa je manj jasno, da so notranji dialogi tisti, ki dejansko usmerjajo naša življenja. Prepustiti se vodenju od zunaj, slepo slediti temu, kar nam je servirano s strani medijev, je pravzaprav odraz pomanjkljivega notranjega dialoga. Je odraz NEpovezave z našim bistvom. Naš notranji svet je tisto, kar nas dela srečne, torej to, kako razmišljamo in kaj občutimo. Leta 2007 sem še posebej močno začutila, kako se je moja zavest premaknila onkraj meje materialnega sveta in naenkrat sem se počutila ujeto v svetu, ki se je razvijal pred mano.

Na neki točki, ko imamo za seboj dovoljšno mero introspekcije, se nam odpro vrata v drugačen svet od tega, kar dojemamo s svojimi petimi čutili. Lahko bi rekli, da svet pričnemo dojemati s šestim čutom. Pravzaprav pa se nam počasi prične odpirati tretje oko, ki deluje kot portal med materialnim in duhovnim svetom, in nenadoma življenje ne more biti več isto kot prej. Materialnost tega sveta izgubi verodostojnost, izgubi težo in pričnemo se zavedati, kako omejen je svet, ki ga vidimo oz. zaznavamo s svojimi petimi čuti. Prehod je zame predstavljal izziv, saj sprejeti na novo odkrito staro sposobnost, da lahko vidimo onkraj materialnega sveta, kjer vse zemeljsko izgubi svoj pomen, ni ravno vsakdanji dogodek. To se ni zgodilo z danes na jutri, ta preobrazba še vedno traja, to je namreč doživljenjska lekcija. Vseeno pa mi sproti omogoča, da sem bolj povezana s svojo intuicijo, s samo sabo in s svetom, ki me obdaja. Ko se enkrat prične odpirati tretje oko, stvari v naših življenjih pričnejo zasedati prava mesta – kot bi se že dolgo napovedani in tudi pričakovani Red pričel udejanjati. Četudi živim v svetu, ki ga lahko vidim z očmi in občutim z dotikom, raje gledam z zaprtimi očmi in čutim z dihanjem – s srcem. Pri ljudeh ne vidim njihovega izgleda, temveč njihovo energijo. Poskušam spoznati njihov dušni potencial in ga s svojo prisotnostjo oplemenititi ter s tem še bolje spoznati samo sebe. Zavedam se, da je rast neskončna in da se bom o sebi lahko vedno naučila česa novega. Predmeti, ki me obkrožajo, mi ne bodo dali nobenih podukov, razen tega morda, kako pomembno se je odreči jim, saj se s tem naša duša lahko razvija naprej, puščajoč za seboj preteklost in odpirajoč vrata novim priložnostim za rast. Navezanost je posledica strahu, in strah se rodi iz nerazumevanja. Če namesto nerazumevanja v enačbo damo sprejemanje, se tudi rezultat spremeni: iz sprejemanja se rodi ljubezen, iz ljubezni pa svoboda!

 

Kaja Holc

Add comment

Comments

There are no comments yet.